Er det lovlig med gasspeis?

 

Peisen er i større grad et møbel i det moderne hjem. Hvordan den passer inn i et rom og med stilen i hjemmet forøvrig, er argumenter som stadig rykker høyere opp på listen over hva som er viktig ved kjøp av ny peis.

Dette har gjort gasspeis til et attraktivt valg på markedet, med dens stilrene design og langt flere muligheter for plassering i rommet – enten du ønsker den integrert, frittstående eller hengende på veggen.

De nye byggeforskrift med forbud mot installasjon av gasspeis for fossilt brensel har fått mange til å tro at det er forbudt eller ulovlig med gasspeis. Slik er det absolutt ikke.

Ryktene om at det er forbudt eller ulovlig med gasspeis, tar utgangspunkt i forbudet som ble innført i 1. januar 2017, som sier at det er et forbud mot installasjon av gasspeis for fossilt brensel.

Dette betyr ikke at det er forbud mot å kjøpe, bytte til eller bruke gasspeis i Norge.

– Tidligere ble det kun brukt fossilt brensel på gasspeisene, og det ble lagt inn et forbud. I denne perioden var det ulovlig å bruke gasspeis, men etter nye reguleringer – omtalt som Tek17, er det innført og tillatt med gasspeis som er godkjent og sertifisert for biologiske gasser.


Gjeldende forskrift for energiløsninger er omtalt i §14-4 og lyder:

  • Det er ikke tillatt å installere varmeinstallasjon for fossilt brensel.
  • Fornybart biobrensel, som for eksempel ved, tre-pellets, bioolje og biogass er ikke fossilt brensel.

Varmeinstallasjoner som er sertifisert for bruk av fornybart biobrensel vil oppfylle kravet og rammes ikke av forbudet i §14-4.

– Ved kjøp av gasspeis er du ute etter en gasspeis som er sertifisert og godkjent for bruk av fornybar biogass.

Alle gasspeisene Proff Peis AS selger er sertifisert for bruk av fornybar biogass, og er derfor uproblematisk å installere i norske hjem.